Zaradi slabega vzorca je potrebno prekuhavanje

Odvzeti vzorci pitne vode v vodohranu in na omrežju v okviru rednega vzorčenja so neskladni s pravilnikom o pitni vodi zato je OBVEZNO PREKUHAVANJE

OBVESTILO UPORABNIKOM PITNE VODE NA VODOVODU LESKOVICA-STUDOR-DEBENI-SREDNJE BRDO

Obveščamo vas, da je voda na osnovi izvedenih analiz NEPRIMERNA ZA PITJE. Pred uporabo je vodo potrebno prekuhavati. Izvajali se bodo ukrepi za odpravo neskladnosti.

NAVODILA O PREKUHAVANJU VODE

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om). Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

POVZETEK

  • Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
  • 3 minute vretja pomeni široko varnost.
  • če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo. Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
  • Vodo shranimo na hladnem.
  • Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.

Obvestilo velja do preklica.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Direktor: Dejan Krek dipl. ing. str.

Copyright © 2018 - 2023 Instalatersvo Krek d.o.o. , Vse pravice pridržane!